Archiv blogu

čtvrtek 6. října 2016

Adaptační pobyt šesté třídy ZŠ Kontešinec ve Frýdlantu nad Ostravicí

Jen se letošní šesťáci rozkoukali v nové třídě, už odjížděli 6. 9. do Frýdlantu nad Ostravicí, a přesněji do RS Budoucnost v části Nová Ves. Přivítaly je čtyřlůžkové pokoje v renovovaném středisku a vůně běda. První den byl zároveň posledním, kdy pršelo – po celou dobu pobytu nám přálo krásné počasí a tak jsme mohli uskutečnit všechny plánované výšlapy a plně využít i báječný venkovní areál střediska. Díky příspěvku města Český Těšín jsme letošní adaptační pobyt mohli prodloužit na delší dobu, než bývají obvyklé tři dny. Letošní pobyt byl zvláštní nejen délkou, ale i tím, že ze dvou zápolících tříd se stala jedna, bylo třeba navázat kamarádské místo konkurenčních vztahů a poznat nové kamarády v neobvyklých situacích. Kooperativní a poznávací hry se v následujících dnech střídaly s tradičními i netradičními sportovními aktivitami, k rozcvičkám jsme využívali herní prvky v areálu, in-linovou dráhu, hřiště s umělým povrchem – přehazovanou, fotbal a badminton jsme hráli skoro každý den. Když už se sluníčka nabažili všichni, ocenili jsme i stinný altán a zastřešenou terasu, na kterou jsme mohli vyjít přímo z jídelny. Abychom si jen „nehráli“, několikrát přišly na řadu i výukové bloky matematiky p. uč. Kupkové, angličtiny p. uč. Bujokové a testík z češtiny. Hlavu jsme si potrápili i při pohádkovém kvízu a kvízu o Beskydech a jiných českých horách. Samozřejmě nechyběl karneval, který byl ve znamení EKO – modely musely být z přírodnin nebo recyklovatelných materiálů, několik skupin vytvořilo opravdu zdařilé modely, za které by se nemuseli stydět ani v Paříži. Malování masek i obličejů překvapivě zaujalo nejen holky a paní asistentka Niemczyková pak měla spoustu práce se štětci. A nebyl by to správný tělocvikář p. uč. Mikeska, kdyby nepřipravil několik adrenalinových her – Living colours se střelbou barvami na cíl, Desperáty s vyhledáváním lumpů podle popisu a Hmyzácké odpoledne, kdy jsme si vyzkoušeli, jak to ptáčci mají na jaře těžké s krmením nenasytných ptáčat.
Zatěžkávací zkouškou kondice byla vycházka k vodopádu Satiny a po zotavení následoval výstup na Lysou horu, výšlap jsme podnikli z Malenovic a vraceli se přes Ostravici. Po několika dnech jsme ještě vyšlápli z Trojanovic na Pustevny a mohli jsme sledovat stavební práce na obnově areálu staveb architekta Jurkoviče. Při výšlapech jsme si mohli užít krásné výhledy na Beskydy, ale sem tam i nějaké ostružiny a borůvky. Prokázali jsme také, že jsme zdatní kuchaři – v souboji holek a kluků o nejlepší guláš nakonec stejně zvítězil nejlepší kuchař, a to hlad. Naše kotlíkové guláše dokonce chutnaly i profesionálním kuchařům. Ti nás ten večer odměnili večerními palačinkami, které v žebříčku málem porazily i jinak nejoblíbenější smažák, velmi chutná byla i ostatní jídla, přestože se vždy našly mlsné jazýčky, kterým jídlo nebylo vhod. Aby vše proběhlo hladce, zdravotní stav účastníků kontrolovala a na bebínka lepila náplasti „zdravuška“ a v noci klidný spánek hlídala „večernice“. Každý večer jsme se nasmáli při „zprávičkách“, kde jsme na fotkách a videích samotných účastníků prošli celý den ještě jednou. Všechny zážitky jsme si psali do „cestovatelského pasu“, ale hlavně nám zůstaly v paměti. S krásně prožitým babím létem jsme se museli po deseti dnech rozloučit a z Budoucnosti se zase vrátit do současnosti školního roku.

Na závěr bychom chtěli poděkovat velmi vstřícnému personálu RS Budoucnost, účastníkům, organizátorům i garantům pobytu za hladký průběh celé akce. 
Karin Bujoková, ZŠ a MŠ Kontešinec




Žádné komentáře:

Okomentovat